“Από το σημείο Α, στο σημείο Β”- Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος

Αφήνουμε τον Πειραιά πίσω μας.
Αυτό το πρωί, κάτι εκατοντάδες περιπλανώμενοι εγκαταλείψαμε την πόλη. Μπροστά μας, στο βάθος, η Σίφνος.

2 μεγάλα δεξαμενόπλοια μας κάνουν παρέα όπως απομακρυνόμαστε από το λιμάνι. Ημιμαυρισμένοι και άυπνοι συγχρωτιζόμαστε στο κατάστρωμα. Ο σκέτος και καμένος καφές που κρατάω στο χέρι μου αρνείται να συνεργαστεί. Δεν πίνεται αυτό το κωλόπραγμα.

Το θολωμένο μου μυαλό υπολειτουργεί. Βλέπω τη θάλασσα να αφρίζει στην ουρά του καραβιού με προσήλωση και μελαγχολία, σαν φρεσκοχωρισμένος ρομαντικός, σχεδόν μαστουρωμένος από την ανάσα μου που παίζει τέννις με τη χειρουργική μου μάσκα.

Ξημερώνει.

Μια κολασμένη ακτίνα εισβάλλει στο δεξί μου μάτι και το φέρνει αντιμέτωπο με την αυγή, βάζοντας τέλος στη φθηνή μου νιρβάνα. Η ζωηρή συζήτηση της διπλανής παρέας διαπερνά το αριστερό μου αυτί και στέκεται στο κρανίο μου σαν ζιζάνιο.

Βάλλομαι από παντού.

Παρατηρώ τους γλάρους. Πετούν γρήγορα πάνω από τον Μουντζούρη που κουβαλάει τα νωχελικά μας σώματα.

Πετούν τολμηρά.

Μαντεύω πως δεν ξενύχτησαν χτες, ούτε καμιά άλλη μέρα· Ταξιδεύουν ανέμελοι. Χωρίς μάσκα. Σκέφτομαι πως με τόσο μεγάλο ράμφος, θα ήταν αδύνατο να τη φορέσουν σωστά.

Γελάω μόνος.

Πίνοντας ακόμα μια γουλιά από το καφέ έκτρωμα που πλήρωσα για φρέντο, σκέφτομαι αυτό· Οι ημέρες διαρκούν το ίδιο για όλους.

Και για τους στατικούς και για τους ταξιδιώτες. Και για τους ανθρώπους και για τους γλάρους.

Που κινούμαστε πλάι πλάι με τα πουλιά, δε διαπράττουμε κάποια επαναστατική πράξη. Απλά πηγαίνουμε από το σημείο Α, στο σημείο Β.
Ίσως αυτό να αρκεί.

Η ζωή προχωρά. Με φτερά ή χωρίς. Με ή χωρίς μάσκα. Με τα σαπιοκάραβα, με τα αεροπλάνα, με τα αμάξια, τα ποδήλατα, ακόμα και με τα πόδια.

Τραβάει μπροστά και τίποτα δε μπορεί να την παύσει.
Ακόμα κι αν είσαι ακίνητος. Ακόμα κι αν νυστάζεις, αν πλήττεις, κι αν φοβάσαι, αυτή προχωρά. Πάντα, θα προχωρά. Το θέμα είναι πού σε βλέπεις μέσα της.

Ο Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994. Είναι απόφοιτος του Πάντειου Πανεπιστημίου και του Μεταπτυχιακού στη Δημόσια Πολιτική και το Δημόσιο Δίκαιο, του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ. Από το 2019 εργάζεται ως κειμενογράφος και σύμβουλος επικοινωνίας. Γενικά, του αρέσει το γράψιμο.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Μάνο Γαρεφαλάκη.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: