“Η κυρία των Γαλλικών μου” – Μαρία Σκαμπαρδώνη

Εκείνη την εποχή ήμουν μαθητής της 1ης Λυκείου, έφηβος. Οι γονείς μου ήταν άνθρωποι με μεγάλη αγάπη για τη μόρφωση και ήθελαν να διευρύνω τους ορίζοντες μου σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς. Ήθελαν, επειδή αγαπούσαν τις ξένες γλώσσες, να μάθω και εγώ πολλές. Μου έφερναν λοιπόν εκείνη την εποχή μία καθηγήτρια των Γαλλικών για να πάρω κάποιες βασικές γνώσεις της γλώσσας αυτής. Η δασκάλα μου ήταν ψηλή, με όμορφα ξανθά μαλλιά, κάτασπρα δόντια και ένα χαμόγελο που δεν ήθελα να σταματήσω να το κοιτώ. Όταν την είδα εκείνη την πρώτη φορά ένα σφίξιμο στην καρδιά δε με άφηνε να αναπνεύσω, εκείνη η φωνή της έκοβε την ανάσα μου. Ήθελα τόσο να αγγίξω τα χείλη της, να νοιώσω τη γεύση από την ανάσα της, να αγκαλιάσω το κορμί της. Και έτσι, μελετούσα εντατικά. Χρόνους, ρήματα, συντακτικό. Γιατί ήθελα να βλέπω στα μάτια της ότι χαίρεται την πρόοδό μου και με επιβραβεύει. Ήταν εκείνη η σοβαρή της μορφή και η σε μεγάλο βαθμό αυστηρή της παρουσία που διαπερνούσε την ψυχή μου και με έκανε να την αντικρίζω πολλές φορές με δέος. Ήμουν καλός μαθητής, τα πήγαινα καλά. Το βράδυ τη σκεφτόμουν, κάθε βράδυ. Ήταν το ωραιότερο πλάσμα που είχα γνωρίσει, εκείνη η δασκάλα μου που κάτω από την αυστηρότητα έκρυβε μία αδιόρατη συστολή και μία ψυχή που ένοιωθα πως είχε πληγωθεί. Ήθελα να είμαι δίπλα της, να τη βλέπω να γελάει και ήθελα να νοιώθει χαρά επειδή ήμουν καλός και επιμελής μαθητής. Κάθε φορά που ερχόταν σπίτι της πρόσφερα ένα κομμάτι από εκείνη τη σοκολάτα που μου είχε εκμυστηρευτεί ότι της άρεσε και πολλές φορές παρατηρούσα ότι τα μάγουλά της κοκκίνιζαν- η ντροπαλοσύνη που έκρυβε κάτω από εκείνο το πέπλο της αυστηρότητας έβγαινε στην επιφάνεια. Ντυνόταν όμορφα, ήταν κομψή με μία αξιοζήλευτη ομορφιά. Σαν άγγελος. Έλεγε πάντα καλά λόγια για εμένα στους γονείς μου, ερχόταν σπίτι κάθε εβδομάδα. Ένοιωθα ότι την αγαπώ, ήθελα να είμαι κοντά της και να την προσέχω. Ρωτούσα για εκείνη και ήθελα να μαθαίνω αν είναι καλά, αν είναι χαρούμενη. Τη σκεφτόμουν πολύ, σκεφτόμουν το άσπρο της δέρμα και τα μαλλιά που έπεφταν με ορμή και σκέπαζαν τον ώμο της. Ήθελα να γευτώ τα χείλη της, να μυρίσω το σώμα της και να την αγκαλιάσω τόσο σφιχτά που δε θα μπορούσε να την πληγώσει κανείς και τίποτα. Και εκείνη ένιωθα πως με συμπαθεί. Με ρωτούσε για τα μαθήματα, το σχολείο, με συνέχαιρε για τις καλές μου επιδόσεις.

Ώσπου ήρθαν τα Χριστούγεννα και δε θα την έβλεπα για δύο εβδομάδες. Ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που δε με ένοιαζε η διακοπή από το καθημερινό μου πρόγραμμα και μελέτη, αλλά να είμαι κοντά της. Να τη βλέπω να μου χαμογελάει, μόνο αυτό ήθελα. Μία ημέρα σαν όλες τις άλλες, βγήκα να περπατήσω μέσα στη χριστουγεννιάτικη πόλη. Και, ξαφνικά, βλέπω στη βιτρίνα ενός καταστήματος μεγάλες μορφές αγγέλων, ήταν ένα μαγαζί για χριστουγεννιάτικα δώρα. Το βλέμμα μου χάθηκε, νόμιζα ότι ένας άγγελος ήταν η δασκάλα μου! Της έφερνε στο πρόσωπο, ήταν τόσο λευκό, ήρεμο, γαλήνιο. Δε ρώτησα αν είναι αληθινή ή όχι, έμεινα όμως να κοιτάζω εκείνη τη μορφή του αγγέλου.

Ώσπου ήρθε ο καιρός να ξεκινήσουν πάλι τα μαθήματα και να τη δω ξανά. Η καρδιά μου έτρεμε, είχα διαβάσει πολύ καλά. Ήθελα να χαρεί για μένα. Και θα παρατηρούσα ξανά τα μελαγχολικά της μάτια, τις κινήσεις του κορμιού της, το τίναγμα των μαλλιών της, τα όμορφα χείλη της. Την πρώτη φορά που είχα μάθημα, την κοιτούσα επίμονα. Ώσπου στο τέλος δεν κρατήθηκα και τη ρώτησα: ‘’ Mademoiselle, μήπως ήσασταν άγγελος σε βιτρίνα χριστουγεννιάτικη τις γιορτινές εκείνες ημέρες;’’

[Πρώτη δημοσιεύση στο ηλεκτρονικό περιοδικό “Fractal”]

Η Μαρία Σκαμπαρδώνη, είναι δημοσιογράφος και αρθρογράφος σε πολλά και αξιόλογα sites (Κλόουν, Λόγιος Ερμής, Babyads, Antivirus) και επίσης είναι συνεργάτης και αρθρογράφος στο E Psychology, που είναι το πιο έγκυρο site Ψυχολογίας στην Ελλάδα. Γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά και έχει πιστοποίηση γνώσεων σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η αγάπη της για τον αθλητισμό την οδήγησε στο να ασχοληθεί 11 χρόνια με το Taekwondo και να αποκτήσει μαύρη ζώνη. Η Φιλοσοφία και η Ψυχολογία είναι τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της και θα προσπαθεί πάντα μέσα από την πένα για τη διερεύνηση της αλήθειας ως ένας σκεπτόμενος και ελεύθερος άνθρωπος.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: